Als we in de ban raken van de waan van de dag en maar blijven hollen en draven, kan ons op een zeker moment het gevoel bekruipen dat we geleefd worden door de omstandigheden. Vaak komen dan vragen naar boven als: "Waar doe ik dit allemaal voor?" "Is dit dan mijn leven?" En ook in situaties waarop ons leven op de kop komt te staan door ingrijpende gebeurtenissen als bijvoorbeeld ziekte of verlieservaringen, stellen we onszelf indringende vragen als "Waarom overkomt mij dit?" "Hoe moet het nu verder?"
Deze vragen over de zin van het leven en ons bestaan laten zich niet direct beantwoorden. Vaak dienen ze zich aan op het grensvlak van dat wat veranderbaar is en dat wat de directe invloedssfeer overstijgt (bv. als iemand ons ontvalt). Veelal gaan ze gepaard met gevoelens van leegte, eenzaamheid, verdriet, onzekerheid en angst.
Regelmatig lopen mensen vast als ze zingevingsvragen trachten te beantwoorden. In een tijd waarin het 'positief denken' tot norm is verheven en het maakbaarheidsideaal is doorgeschoten, wordt het ervaren van emotionele pijn al gauw gezien als teken van zwakte, als iets dat vermeden of bestreden dient te worden. Zo nodig met de hulp van een coach.
Coaching bij zingevingsvraagstukken gaat echter niet over het oplossen van problemen, maar over het ontwikkelen van openheid naar nieuwe perspectieven op de situatie. De coach ondersteunt cliënten enerzijds bewust de regie te leren voeren over hun eigen leven, zodat ze bewuste keuzes kunnen maken voor dat wat werkelijk belangrijk voor ze is. Anderzijds helpt hij hen op een zingevende wijze te leren omgaan met hun onzekerheden en emotionele pijn.
In hun boek "Zingevende gespreksvoering" bieden Marjoleine Vosselman en Kick van Hout een handelingsmodel om cliënten met zinvragen zorgvuldig te begeleiden.Zij onderscheiden vier aspecten van zinvragen die samenvallen met vier verschillende methodische invalshoeken. Deze aspecten overlappen en beïnvloeden elkaar (zie schema). Het aspect waarop de zinvraag betrekking heeft wordt als uitgangspunt gebruikt in de begeleiding. In de coaching gaat om het zoeken naar een balans tussen positieve en negatieve aspecten van het leven, waarbij men zich realiseert dat niet alles controleerbaar en maakbaar is. Methodische inspiratiebronnen zijn onder meer de Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR), Presentietheorie, Motiverende gespreksvoering, Narratieve psychologie.