BGL NIEUWSBRIEF MAART 2018. Bekijk dit in uw browser.

 

 

 

Niets duurt voort, behalve verandering

 

Heraclitus

 

 

 

CONTACT

OPLEIDINGEN

MASTER-CLASSES

TRAININGEN

AGENDA

Beste %%Voornaam%%,

 

Succesvol samenwerken, een feuilleton

Verandering is continu aanwezig. En omdat veranderingen elkaar steeds sneller opvolgen, is het succes van een organisatie steeds meer afhankelijk van de wijze waarop in de organisatie wordt ingespeeld op veranderingen. Bij veel veranderingsprocessen ligt de nadruk op de economische en technische aspecten, terwijl de menselijk en organisatorische in grote mate het welslagen van de ingezette verandering bepalen.

 

In een sterk veranderende omgeving staan teams meer dan ooit onder druk. Het werken in wisselende samenstellingen, het realiseren van een optimaal rendement, het leveren van duurzame kwaliteit en de nauwe samenwerking met klanten en ketenpartners doen meer dan ooit een beroep op de flexibiliteit, het leervermogen en het vermogen tot samenspel van alle betrokkenen. Teamsamenwerking is belangrijker dan ooit om wendbaar en creatief invulling te kunnen geven aan de vraagstukken waarvoor teamleden staan.

 

Het teamontwikkelingsmodel van Patrick Lencioni geeft handvatten om teamdynamiek te doorgronden en teamsamenwerking te stimuleren. Hij onderscheidt vijf gedragingen die teamsamenwerking stimuleren of juist enorm frustreren. Deze zijn zichtbaar gemaakt in het onderstaande model.

(Gebrek aan) vertrouwen

•Hebben teamleden een band met elkaar? Is er empathie en wederzijds begrip?
•Durven teamleden zich kwetsbaar op te stellen?
•Mag er echt iets geleerd worden?
•Is er ruimte om fouten te maken en hulp te vragen?


(Angst voor) confrontaties

•Worden tegenstellingen niet weggepoetst en glad gestreken?
•Mogen er verschillen zijn? Is er ruimte voor discussie?
•Kan wat gezegd moet worden, gezegd worden, zonder oordelen?
•Worden confrontaties gezien als snelweg naar persoonlijke groei?


(Ontbreken van) betrokkenheid

•Hoe is de onderlinge betrokkenheid en die met de organisatie als geheel?
•Worden genomen besluiten ook echt gedragen en is ja zeggen ook ja doen?
•Wordt er actief meegedaan in discussies om tot betere prestaties te komen?


(Vermijden van) verantwoordelijkheid

•Spreken de teamleden elkaar onderling aan op prestaties of gedrag?
•Pakt iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid?
•Wordt er onderling steun geboden?


(Onvoldoende aandacht voor) resultaten

•Zijn de teamleden gericht op het gezamenlijk resultaat?
•Is het team trots op behaalde resultaten?
•Worden successen gezamenlijk gevierd?
•Straalt het succes van één medewerker af op het gehele team en vice versa?

 

In deze en volgende nieuwsbrieven zullen we steeds inzoomen op een element van teamsamenwerking.

De driedaagse training Teamcoaching en de modulair te volgen opleiding tot Teamcoach bieden je gelegenheid tot verdere verdieping en praktisch toepassing.

 

Aflevering 1: Werken aan vertrouwen

Zonder onderling vertrouwen in een team is het lastig samenwerken. Vertrouwen is de basis voor openheid. Als vertrouwen aanwezig is, gaan we uit van goede bedoeling van de ander en zijn we bereid om meer van ons zelf te laten zien. Fouten hoeven niet te worden weggepoetst en het is geen schande om hulp te vragen.

 

Een belangrijke manier om vertrouwen te bevorderen is als teamleden elkaar beter leren kennen.

•Wie ben ik als mens en als collega? Hoe zien anderen mij?
•Waar liggen mijn sterktes en waar mijn uitdagingen?
•Wie zijn wij als team? Waar zijn we goed in en waar liggen ontwikkelpunten?
•Hoe kunnen we elkaar effectief ondersteunen?

 

Deze vragen kunnen op verschillende manieren worden geëxploreerd. Wij maken onder andere gebruik van de typologie van de denker-doener-voeler (Hoetink, Meiling, Weesie). Welke basisenergie zet jij in om relaties aan te gaan met anderen? Welke energieën zijn in jouw team aanwezig en hoe werken die uit op elkaar? Wat betekent dit voor de opdracht die jouw team te vervullen heeft?

 

Doe hier de quiz 'Ontdek jezelf'

Inspiratiemiddag Zingeving

Op 24 mei a.s. organiseren wij in het BGL-pand in Driebergen van 14.00-18.00 uur een inspiratiebijeenkomst Zingeving. Tijdens deze bijeenkomst zal Jantine Maaskant inzoomen op zingevingsvraagstukken van 55-plussers in hun werk en leven. De bijeenkomst brengt zowel theoretische en praktische verdieping. Er zijn geen kosten verbonden aan de inspiratiemiddag. Aanmelden kan via info@bgl.nl. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Lees meer over de opleiding Coach 55+. en de mogelijkheid om losse modules te volgen.

NLP Practitioner Bandler style

De vruchtbare samenwerking tussen Cherub (Angélique de Graaff) en BGL heeft geresulteerd in een vernieuwd aanbod aan NLP opleidingen: high-impact, snel en wervelend, passend in deze tijd.

Haal nu in de week van 18-25 april a.s. in Driebergen het internationaal gecertificeerde en door Richard Bandler ondertekende diploma NLP Practitioner. De Bandleriaanse aanpak zorgt ervoor dat je de informatie onontkoombaar op onbewust niveau krijgt aangereikt. Start definitief.

Lees meer over onze. NLP-opleidingen en bekijk het interview van Angélique de Graaff met Richard Bandler.

Training Pubercoaching: waar zit toch die aan-knop?

Ian Dury wijdde er eind jaren 70 van de vorige eeuw een song aan: Sex & drugs and rock & roll. Toen een zeer controversieel nummer, verbannen van de BBC radio. Nu nog steeds een thema dat jongeren volop bezighoudt. Experimenteren en grensoverschrijdend gedrag, de rol van de (social) media, onderwerpen die Ingrid van den Bosch in de driedaagse training Pubercoaching zeker aan bod laat komen.

Wil je leren hoe je beter kunt aansluiten bij de belevingswereld van jongeren en ben je op zoek naar een aantal praktische handreikingen om effectief en affectief met jongeren te leren communiceren, dan is de training echt een aanrader. Wanneer: 22 mei, 5, 19 juni a.s. in Hoofddorp. Start definitief.

Verhuizing naar Conferentiecentrum Kaap Doorn

Ook BGL  heeft te maken met verandering. Na 10 jaar gevestigd te zijn geweest aan de Hoofdstraat 78 in Driebergen, verplaatsen wij onze opleidingsactiviteiten vanaf 28 mei a.s. naar Conferentiecentrum Kaap Doorn. Kaap Doorn is een sfeervolle, gastvrije locatie in een prachtige bosrijke omgeving. De zalen zijn voorzien van alle moderne middelen en zij serveren een heerlijk lunchbuffet. Tijdens zonnige dagen kan er volop geoefend worden in de tuin. De locatie is goed bereikbaar per auto en per openbaar vervoer. Hoewel we vele jaren met plezier in ons pand in Driebergen hebben gewerkt, kijken we er ook naar uit om op deze gemoderniseerde en charmante locatie onze activiteiten te continueren.

Bevestig hier je inschrijving voor de nieuwsbrief

AGV wetgeving vraagt om conformatie Nieuwsbrief

Vanaf 25 mei 2018 treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. Met het invoeren van deze wet wordt er nog zorgvuldiger met je persoonsgegevens omgegaan. We zullen in de volgende nieuwsbrieven extra aandacht besteden aan deze nieuwe wetgeving. Wil je in de toekomst onze nieuwsbrief blijven ontvangen, dan is het belangrijk dat je dit via een aparte link bevestigt.

BEVESTIG HIER JE INSCHRIJVING VOOR DE NIEUWSBRIEF I.V.M. DE AVG.

AGENDA

Volledige agenda:

Opleidingen

Trainingen

Masterclasses

Dubbel klik om aan te passen
Dubbel klik om aan te passen
Dubbel klik om aan te passen
Dubbel klik om aan te passen

OPLEIDINGEN

TRAININGEN

MASTERCLASSES

ORGANISATIEONTWIKKELING

BEGELEIDING

Wijkermeerstraat 6 & 10

2131 HA Hoofddorp

T: 023 - 555 67 55

F: 023 - 565 11 56

E: info@bgl.nl

Volg BGL & Partners

BGL & partners Copyright Disclaimer Webversie

Liever deze nieuwsbrief niet ontvangen? Meld u hier af.

Let op: Bevestig je inschrijving ivm de AVG wet die v.a. 25 mei 2018 van kracht is.

Lees in dit kader onze Privacyverklaring